HIV / AIDS Nedir?
İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü veya daha bilinen adıyla HIV, bağışıklık sistem hücrelerini hedef alarak enfeksiyon oluşturan ve enfeksiyonun ilerlemesi durumunda Edinilmiş İmmün Yetmezlik Sendromuna (AIDS) neden olabilen bir virüstür.
HIV; cinsel yolla, kan ve kan ürünleriyle veya anneden bebeğe bulaşmaktadır. HIV, enfeksiyonlara karşı savaşan bağışıklık sistemi hücrelerine saldırır. Vücudun farklı virüsler, enfeksiyonlar ve kanserlere karşı savunmasında önemli bir role sahip olan akyuvarları hedef alır. Bu enfeksiyon sonucunda akyuvarlar önce işlevlerini kaybeder, sonra da ölürler. Akyuvarların kaybı, vücudun mikroplara ve kanserlere karşı savunma sisteminin çökmesine yol açar. Böylece bu virüsü taşıyan kişilerde çok basit mikroplar, ciddi ve ölümcül hastalıklara yol açabilirler ya da hızlı ilerleyen kanserler ortaya çıkabilir.
HIV enfeksiyonu ne kadar yaygındır?
Ülkemizde 1985 yılından 31 Aralık 2018 tarihine kadar doğrulaması testi pozitif tespit edilerek, bildirimi yapılan 19.748 HIV(+) kişi ve 1772 AIDS vakası mevcuttur. Vakaların %79,9’u erkek, %20,1’i, kadın olup % 15,4’ü yabancı uyruklu kişilerden oluşmaktadır. Vakaların en fazla görüldüğü yaş grubu
30-34 ve 25-29 yaş grubudur.
Ülkemizde 01 Ocak – 31 Aralık 2018 tarihlerinde ise 3248 HIV (+) kişi ve 108 AIDS vakası,olmak üzere toplam 3356 vaka doğrulama testi pozitif tespit edilerek bildirilmiştir. Bildirimi yapılan,vakaların % 83,6’ü erkek, % 16,4’ü ise kadındır. Vakaların % 15,8’si yabancı uyrukludur. 2018,yılında bildirimi yapılan vakalardan 25-29 yaş grubu, diğer yaş gruplarına göre daha fazla sayıda
bildirilmiştir.
HIV (+) ne anlama gelmektedir?
Özel test metodlarıyla yapılan değerlendirme sonuçlarına göre kişinin HIV ile enfekte olduğu anlamına gelir. Tedavi olunmadığı durumlarda, HIV bağışıklık sistemini tamamen yokedebilir ve enfeksiyon AIDS safhasına geçebilir.
HIV nasıl bulaşır?
HIV, HIV ile enfekte olmuş bir bireyin vücut sıvılarına temas edilmesi yoluyla bulaşır. Virüs, enfeksiyonun her aşamasında hatta enfekte olmuş; ama hiçbir şikayeti bulunmayan kişilerden de bulaşabilmektedir.
Kan
Semen (meni, ersuyu)
Pre-seminal sıvılar (meni gelmeden önceki berrak sıvı)
Vajinal sıvılar
Makat sıvıları
Anne sütü
HIV’in hamilelik sürecinde, doğum esnasında ya da emzirme döneminde kan ve diğer sıvılar yoluyla anneden-bebeğe geçişi virüsün bulaşma yollarındandır.