BRCA1 Meme Kanseri

BRCA1 Meme Kanseri

  • BRCA1 Meme kanseri testi NEDEN BAKILIR ?
  • BRCA1 Meme kanseri testi NASIL BAKILIR ?
  • BRCA1  Meme kanseri testi NEREDE BAKILIR ?
  • BRCA1  Meme kanseri testi KİMLERE BAKILIR ?
  • BRCA1 Meme kanseri testi NEZAMAN BAKILIR ?
MEME KANSERİNDE GENETİK YATKINLIK Popüler kültür figürlerinden ABD’li aktris Angelina Jolie’nin, genetik olarak yüksek meme kanseri riski taşdığı için koruyucu amaçlı mastektomi operasyonu geçirmesi; meme kanserine yol açan genetik değişiklikleri, bu değişikliklerin taranmasının gerekli olduğu koşulları ve riskli bireylerde izlenmesi gereken yol haritasını kamuoyunun farkındalık gündemine taşıdı. Biz de bu yazıda meme kanserinin genetik yönünü, meme kanserine yatkınlık yaratan genetik faktörleri ve BRCA1  meme kanseri testinin önemini paylaşmak istiyoruz.
Angelina Jolie’nin 15 Mayıs 2013 tarihinde The New York Times gazetesinde yayımlanan, “My Medical Choice” isimli makalesine ulaşmak için (http://learning.blogs.nytimes.com/2013/05/15/angelina-jolies-my-medical-choice/)
Meme kanseri olgularının %5 ila %10’unun kalıtımsal olduğu, yani ebeveynden çocuğa geçen normal olmayan genler nedeniyle oluştuğu düşünülmektedir. Hücrelerimizin çekirdeğinde bulunan genlerimiz, hücre büyümesi ve fonksiyonu için gerekli olan yönergeleri içeren bir el kitabı gibidirler. Genlerimizin yapı taşı olan DNA’da meydana gelen ve mutasyon adını verdiğimiz değişiklikler, bu yönergelerde farklılıklara yol açabilirler.  Yönergelerdeki bu değişiklikler de hücre büyümesini ve fonksiyonunu olması gerekenden farklı bir yöne çekerek, kanserin de dahil olduğu çeşitli hastalıklara yol açabilirler. Meme kanserine yatkınlık yaratan mutasyonlar başlıca BRCA1 ve BRCA2 genlerindedir. Bunun yanı sıraTP53, PTEN, STK11/LKB1, CDH1, CHEK2, ATM, MLH1MSH2 genlerindeki mutasyonlar da meme ve/ veya yumurtalık kanserine yatkınlık yaratabilirler.
BRCA Ne Demek?BRCA İngilizce “Breast Cancer Susceptibility” yani “Göğüs Kanseri Duyarlılık” kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır.
BRCA1 ve BRCA2 genleri: Normal hücrelerde bu genler DNA’nın stabilitesini sağlayıp, kontrolsüz hücre büyümesini engellemeye yardımcı olurlar. Bu nedenle tümör baskılayıcı genlerdir. Bu genlerdeki tehlikeli mutasyonlar, genlerin bu fonksiyonunu baskılayarak kalıtımsal meme ve yumurtalık kanseri gelişimi yatkınlığını arttırır. Eğer bir kadın BRCA1 veya BRCA2 geninde tehlikeli bir mutasyon taşıyorsa, bu bireyin hayatı boyunca meme ve/veya yumurtalık kanseri geliştirme riski büyük ölçüde artmıştır. Hayat boyu risk hesaplamalarına göre genel nüfusta bir kadının hayat boyu meme kanserine yakalanma riski %12 iken, tehlikeli BRCA1 veyaBRCA2 geni mutasyonları taşıyan bir kadın için bu risk %60-80 civarındadır. Bu da en düşük ihtimalle beş kat artmış bir riske işaret etmektedir. Benzer şekilde hayat boyu risk hesaplamalarına göre genel nüfusta bir kadının hayat boyu yumurtalık kanserine yakalanma riski %1,4 iken, tehlikeli BRCA1 veyaBRCA2 geni mutasyonları taşıyan bir kadın için bu risk % 15-40 dolaylarına çıkmaktadır. Test Hakkında Fiyat Almak ve Ayrıntılı Bilgi için,   Lütfen Bizimle İrtibata geçinizLütfen Canlı Destek Link’mizi Tıklayınız. veya İletisim: 0532 491 56 69   mail        : kantahlili@hotmail.com

Yorum Yazın