HİV – AİDS

HİV – AİDS

HIV ve AIDS Nedir?

HIV, İngilizce Human Immunodeficiency Virüs kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı ise İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsüdür.  HIV bağışıklık sistemini koruyan ve vücudun savunma sisteminin ana bileşeni olan CD4 hücrelerini yavaş yavaş yok eder ve yıllar içerisinde bağışıklık sistemini hastalıklara karşı savunmasız bir hale getirir.

Uzun yıllar herhangi bir belirtiye neden olmadığı için test yaptırılmadığı sürece kişi, HIV pozitif olduğunu anlayamaz. HIV pozitif bireyler virüsü edindikten ortalama 5-10 yıl kadar sonra AIDS evresine gelebilirler. Bazı kişilerde bu süre çok daha uzun olabilir. AIDS diye bir hastalık yoktur.

AIDS, bağışıklık sistemi savunmasız kaldığı için farklı enfeksiyonların ortaya çıkabildiği hastalıklar bütünüdür.

AIDS ve HIV aynı şey değildir. HIV pozitifler, 1996 yılından bu yana kullanılan tedaviler sayesinde herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebilirler.

Erken dönemde HIV tanısı alan kişiler hiçbir zaman AIDS evresine gelmezler. Bağışıklık sisteminin önemli ölçüde zayıfladığı, belirtilerin ya da hastalıkların ortaya çıktığı dönemde HIV tanısı alan kişilerin de sağlıklarına yeniden kavuşarak, HIV pozitif statüsüne geri dönmeleri çoğu zaman mümkündür.

HIV Pozitif Olmak Ne Demek?

Doğrulama testi sonucunun pozitif olması, farklı bulaş yollarından herhangi biriyle HIV in edinildiği anlamını taşır. Bu kişilere HIV pozitif bireyler denir.

Nasıl Bulaşabilir?

  • Kondom/Prezervatif kullanılmadan yapılan vajinal, anal ve oral cinsel ilişkilerle
  • Kan, doku ve organ nakilleriyle
  • Ortak şırınga kullanımıyla
  • Anneden bebeğe doğumda ya da emzirme yoluyla (gerekli önlemler alınırsa risk %1’in altındadır.)

Nasıl Bulaşmaz?

  • Soysal ilişkilerle bulaşmaz. HIV pozitif biriyle aynı evi paylaşmakla, aynı işyerinde çalışmakla ya da aynı okulda okumakla HIV bulaşmaz.
  • Ter, tükürük, gözyaşı ve idrarla
  • Tokalaşmak, sarılmak ve öpüşmekle
  • Havayla, hapşırma ya da öksürmeyle
  • Çatal, bıçak, kaşık, tabak ve bardakla
  • Sivrisinek ya da diğer böceklerin ısırmasıyla
  • Havuzdan, tuvaletten ve duştan
  • Kondom ile girilen cinsel ilişkiyle
  • Kan ya da cinsel sıvılarla temas eden sağlam deriden HIV bulaşmaz.

Tedavisi Nasıldır?

Pozitif olmak, yaşam boyu düzenli kontroller ve ilaç kullanımını gerektirir. Genellikle yılda 2-4 kez yapılan kan tahlilleri ve yarımşar saatlik doktor ziyaretleri ile kişilerin sağlık durumları değerlendirilir. HIV pozitifler her gün bir ya da birkaç hap alarak tedavilerine devam ederler.

Tedaviye başlamadan önce, enfeksiyon doktorunuz sizden bir dizi testler yaptırmanızı isteyecek ve bunların sonuçlarına göre gerekli olan tedaviye başlayacaktır.

Belirtilerin ortaya çıktığı, fırsatçı bir ya da birkaç enfeksiyonun geliştiği bir evrede tanı aldıysanız, bir süre hastanede yatmanız ve ek ilaçlar kullanmanız gerekebilir.

Tedavideki öncelikli amaç HIV in vücutta çoğalmasını durdurmak ve virüsü saptanamayacak düzeye indirmektir. Böylelikle bağışıklık sistemini koruyan CD4 hücre sayısı da artarak normal düzeylere ulaşabilmektedir.

Rutin Testler

Pozitif bireyler, tedavi etkinliğinin ölçülmesi için 3-6 aylık periyotlarda testlerini yaptırmalıdır.

CD4 testi; Bağışıklık sistemini koruyan CD4 hücrelerinin kan tahlili ile sayımı yapılır. CD4 sayımı tedavinin etkinliğini ölçmek açısından önemli bir göstergedir. CD4 düzeylerinin tedavi ile normal düzeylere çıkması ve o düzeylerde kalması beklenir.

Viral Yük Testi; Kandaki virüs miktarını ölçen testtir ve tedavinin etkinliğini gösterir. İlaç tedavisi ile virüsün cihazların saptayamayacağı kadar düşük bir düzeye inmesi beklenir.

Virüs ilaçlarla baskılanmışsa, HIV artık vücutta belirlenemeyen ya da saptanamayan seviyededir. Düzenli ilaç kullanımı ile virüsün hep bu seviyede kalması beklenir.

Biyokimya Testleri: Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının yanı sıra kan yağları, şeker, vitamin ve mineraller gibi pek çok değerin ölçümünü yapan kan testleridir. Bu testler tedaviye, HIV e ya da genel sağlık durumunuza bağlı bir olumsuzluğun var olup olmadığını göstermesi bakımından önemlidir.

Hemogram Testi; Tam kan sayımı da denir. Kan hücrelerinin(akyuvarlar, alyuvarlar ve trombosit) çeşitleri ve sayıları ölçümlenir. Test değerlerinin referans sınırlar içinde olması beklenir.

Sağlığınız İçin Bunlara Dikkat Edin

HIV tedavisinde kullanılan ilaçlar son derece etkindir ve bağışıklık sisteminizin herhangi bir birey kadar sağlıklı çalışması için yeterlidir.

Fakat beslenme ve yaşam şeklinize dikkat etmeniz, uzun ve kaliteli bir yaşam sürdürmenizin vazgeçilmez koşuludur. Kötü veya yetersiz beslenme, alkol, sigara, uyarıcı ve uyuşturucu maddeler bağışıklık sisteminize zarar verir.

Öğün düzenini aksatmadan, tüm gıda gruplarından dengeli bir şekilde beslenmeli, yukarıda bahsi geçen alışkanlıklardan uzak durmalısınız.

Doğru beslenmenin yanı sıra düzenli/yeterli uyumak ve egzersiz yapmak bağışıklık siteminizi güçlendirir. HIV e karşı kullanabileceğiniz mucize bir besin ya da besin takviyesi yoktur. Bu nedenle doktorunuza danışmadan herhangi bir takviye ürün kullanmayınız.

 

STD : Sexually Transmitted Disease

CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR CHEK-UP PAKETLERİMİZ…

Yorum Yazın