HBsAg

HBsAg

B tipi hepatit geçiren hastaların kanında görülen antijene denilmektedir. Hastalığın belirtilerinin açığa çıkmasından daha önce, yani virüsün organizmaya girmesinden 2-4 hafta sonra antijen kanda belirir. HbsAg’nin erken evrede kanda belirmesi koruyucu; anti-Hbs antikor üretimine yol açacağından, genellikle hastalığın daha iyi bir gidiş göstereceği anlamına gelir. HbsAg’nin hastalık geçirildikten sonra kanda sürekli bulunması kişinin kronik taşıyıcı ve bulaştırıcı olduğunu gösterir. Kanda Hepatit B virüsünün “e” antijeninin “s” antijeniyle birlikte bulunduğu olgularda bulaştırıcılık ve kronik karaciğer hastalığının gelişme olasılığı daha yüksektirhbsag

HBsag’ın “pozitif” olması kişinin hepatit B ile enfekte olduğunu gösterir ki bu da “akut” yada “kronik” enfeksiyon olabilir. Enfekte olmuş kişiler virüsu kan yoluyla diğer kişilere bulaştırabilirler.

Hepatit B virüsü hepadnaviridae ailesine mensup retrovirüstür ve siroz ve hepatoselüler karsinomla sonlanabilen dirençli karaciğer enfeksiyonuna neden olur. Hepatit B enfeksiyonunun tanısında kullanılır. HBV enfeksiyonunda serumda ilk yükselen markerdir. Enfeksiyonu takibeden 6-16. haftada yükselir. Akut enfeksiyonlarda semptomlar ortaya çıktıktan 1-2 ay sonra kaybolur. HbsAg’nin 6 aydan daha uzun süre pozitif kalması kronik taşıyıcılık veya kronik karaciğer hastalığının bulgusudur. Aşı yapımında rekombinant DNA teknolojisiyle üretilen bu antijen kullanılır.

Yorum Yazın